Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

kucharz małej gastronomii

Przygotowuje potrawy i napoje w punktach małej gastronomii stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia, ocenia i dobiera surowce i półprodukty, dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne, sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną; wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie.

Zadania zawodowe:
  • obliczanie wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw
  • dokonywanie jakościowej i organoleptycznej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw
  • dokonywanie oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym i ich przydatności kulinarnej;
  • właściwe dobieranie surowców do produkcji potraw i napojów i oszczędne gospodarowanie nimi;
  • przygotowywanie podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania oraz w zależności od sposobu ich podawania
  • sporządzanie kalkulacji potraw i napojów
  • dokonywanie obróbki wstępnej i cieplnej surowców odpowiednimi narzędziami, maszynami i urządzeniami
  • wykończanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wykonanych potraw i napojów
  • konserwowanie maszyn i urządzeń
  • stosowanie zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych, bhp, ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego

Nauka kierunku w wybranym województwie:

technik gastronomii DOLNOŚLĄSKIE
technik gastronomii KUJAWSKO-POMORSKIE
technik gastronomii LUBELSKIE
technik gastronomii LUBUSKIE
technik gastronomii ŁÓDZKIE
technik gastronomii MAŁOPOLSKIE
technik gastronomii MAZOWIECKIE
technik gastronomii OPOLSKIE
technik gastronomii PODKARPACKIE
technik gastronomii PODLASKIE
technik gastronomii POMORSKIE
technik gastronomii ŚLĄSKIE
technik gastronomii ŚWIĘTOKRZYSKIE
technik gastronomii WARMIŃSKO-MAZURSKIE
technik gastronomii WIELKOPOLSKIE
technik gastronomii ZACHODNIOPOMORSKIE





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie